IMG_4775.JPG

YOGA I LIVET.

Rörlighet och stabilitet. Fysiskt. Mentalt. Energimässigt. Och alla lager där emellan. Yogan är stöttepelaren som förankrar mig i vardagen och gör att jag lyssnar på insidan istället för att agera på yttre impulser. Som grundar mig och tar mig till naturens kraft. Yogan är det fina förhållningssättet till mig själv och världen där allt är föränderligt.


Downshifting - för mer guldkant på vardagen

För ett tag sedan delade min vän Frida en artikel om downshifting och tips till ett härligt och hållbart liv. Vem vill inte ha det tänkte jag då? Handeln i Sverige rullar som aldrig förr och det är på både gott och ont. Det är den som å ena sidan får vårt land att gå runt å andra sidan får oss att tro att vi kan köpa lycka. Ju mer vi har desto lyckligare är vi. Fail. Tror jag. Jag tror inte att vi ska sluta handla eller att köpa det vi vill ha. Ibland. Man behöver bara inte göra det hela tiden. Det är ett beteendemönster som kan vara svårt att bryta men som faktiskt går att förändra. Precis som vi kan förändra tankemönster. Om vi bara vet hur vi ska göra. Men det handlar inte bara om konsumtion när det kommer till downshifting, det handlar om vardagen och om livet. Minska stress och motverka förväntningar och normer. 

Downshifting är i stora drag (Hämtat från artikeln):
Downshiftingrörelsen startade i USA på 1990-talet. Den bygger inte enbart på omtanken om miljön utan skapades ur en frustration över stress, ofrihet och en känsla av meningslöshet. Var det här allt?
Den nya enkelheten, som downshifting också kallas, är ett sätt att förhålla sig till tiden, sakerna och sig själv. Det handlar om att välja bort allt som kräver mer energi än vad som är mödan värt.
Man ifrågasätter den rådande normen om ständig högre standard och vad det innebär att ”lyckas i livet”.
• Downshiftaren gör sin egen priolista. Hen har slutat tillfredsställa immateriella behov med materiella saker.
Downshifting är ingen tävling i undbäranden och ingen kommer att bua eller fya om du köper en snygg mobil eller en designermöbel. Om det är vad du prioriterar.
Downshifting kan för somliga innebära att gå ner i arbetstid eller att jobba heltid. För andra kan det betyda att man byter jobb till något som känns mer meningsfullt, även om det råkar vara sämre betalt. Vissa säger upp sig och startar eget.
Downshifting kan vara att flytta från hus till lägenhet eller från stan till landet.
• Somliga rensar bort onödiga prylar hemma, andra rensar i sina kalendrar.

Foto: Anna Rosén

Foto: Anna Rosén

Det här känns ju mer aktuellt än någonsin och det handlar inte om att allt i livet behöver vara strikt eller ensidigt på något sätt. Det handlar om att konsumera mindre istället för att tro sig köpa lycka eller att man är bättre ju dyrare och fler saker man har. Man kan fortfarande köpa dyra saker, bättre en dyr sak och använda den mycket än många billiga grejer som går sönder efter en användning. Kvalitet framför kvantitet. Jag älskar tex träningskläder och använder dem varje dag. Jag använder kvalitet och ja, det kostar mer. PPA körde vi alltid med på universitetet när ekononim var stram. Pris Per Användning. Vad är saken värd i förhållande till vad den används till? Ett exempel på downshifting är det min kompis Cilla håller på med. Utvärdera och rensa sin garderob, se till att fler plagg passar ihop och kan användas oftare istället för att hänga längst in i garderoben. Heja det initiativet!

Det här året har jag definitivt downshiftat genom att satsa på ett eget företag. Att starta ett bolag på egen hand och bygga upp en verksamhet innebär de första åren att avsäga sig det mesta. Min lön är mindre än hälften av vad jag hade innan och går uteslutande till hyra och räkningar. Mat handlas av sparade pengar. Inköp av olika slag är oftast inte att tala om, däremot kan jag göra medvetna val att prioritera en aktivitet som kostar mer för att jag verkligen vill göra den. Man behöver inte avsäga sig allt, man avsäger sig slentriankonsumtionen. Downshiftningen på det sättet har berikat mitt liv på ett sätt som jag inte vet är möjligt igen. Jag skattar mycket, jag gråter mycket, jag har ofta lyckostunder och jag har ofta panik. Jag lever som aldrig förr. Har man en pressad ekonomi så kanske man inte riktigt hurrar över att få mindre pengar (och det behöver man inte heller göra) men inte att förglömma att lycka är inte vetenskapligt förknippat med pengar. Det finns många olika perspektiv av detta. Småbarnsföräldrar med flera jobb för att få ekonomin att gå runt till exempel - de har redan (ofrivilligt) downshiftat kan man väl säga. Som ett exempel. Det finns många. Sätt det i ditt eget perspektiv och vad du lär dig själv och din familj eller vänner vad olika saker är värt. Många barn, men inte alla, lär sig idag att materiell lycka är samma som riktig lycka och kanske aldrig får känna riktig själslig lycka? Tillgången till allt i samhället idag gör också att vi mår sämre än någonsin. Barn som vuxna. 

Foto: vegafoto.se

Foto: vegafoto.se

Hälsa, kärlek relationer, kreativitet och att få vara en del av något, en gemenskap och att vara meningsfull är det som enligt forskning gör oss lyckliga.  Jag tror att även naturen skulle kunna läggas till den där listan. Att vara ett med naturen och den lugnande inverkan den har på vår insida gör oss förmodligen mer lyckliga och tillfreds med oss själva. Den får oss ofta att känna. 

Downshifting har många likheter med yogans filosofi - att vara tillfreds med sig själv, närvarande, göra medvetna val både när det gäller den materiella världen och den mentala världen. Och kom ihåg att det handlar inte om att sätta sig själv i en box eller att man aldrig får göra fel eller unna sig. Det handlar om att välja bort stress, få mer tid till relationer och lära sig att det är OK att inte vara och göra som alla andra för att det just nu är coolt enligt samhällets normer. 

Downshifting – så gör du - tipsen från artikeln
1. Skriv upp vad du köper. Det handlar inte om att du ska skämmas över inköp. Men du kan fundera över vilken tillfredsställelse de gav. Vilka grejer var väl värda sitt pris i förhållande till vad de kostade att arbeta ihop?
2. Räkna. Hur mycket måste du sänka dina utgifter om du vill arbeta fyradagarsvecka? Glöm inte att räkna in vad det kostar dig att förvärvsarbeta.
3. Gör en lista med Måste, Borde och Vill. Ofta är det Borde som stressar dig mest. Hur många Borden kan du strunta i? Vad händer då? Hur många Vill har du plats för?
4. Låt ordet Enkelhet styra. Roligheter som gör livet krångligare, ökar stressen och kräver energi – de går bort – även om de är just roliga. Tacka ja till skojiga saker som gör tillvaron enklare, ger energi eller för dig närmare det liv du önskar dig
5. Testa långsamhet. Testa att äta långsamt (nyttigt) eller att vika tvätt lugnt och omsorgsfullt (meditativt).
6. Förändra. Bestäm en tidsperiod och prova en förändring som du är nyfiken på. Kanske en mobilfri dag i veckan, en vecka utan TV, att hålla benhårt på söndagen som vilodag eller att införa en tids köpstopp för onödigheter? Utvärdera hur det gick och hur det kändes.
7. Summera. När du har tänkt, räknat och testat – fundera över om och hur du vill fortsätta att leva ditt liv.

Allt är ju relativt till den vardagen man har och man gör vad man kan. Ibland är det lättare, ibland är det svårare. Från och med idag ska jag under en vecka framåt lägga ifrån mig telefonen kl 20 varje kväll för att se vad det gör med min tid och mitt välmående. Spännande experiment. Utlovar utvärdering. Vad ska du prova att downshifta närmsta veckan?

Läs artikeln i sin helhet: http://land.se/halsa/downshifting-7-steg-till-ett-hallbart-liv-pa-landet/

Hur går det egentligen med den där downshiftingen?

Att dela med sig av sårbarheten.