IMG_4775.JPG

YOGA I LIVET.

Rörlighet och stabilitet. Fysiskt. Mentalt. Energimässigt. Och alla lager där emellan. Yogan är stöttepelaren som förankrar mig i vardagen och gör att jag lyssnar på insidan istället för att agera på yttre impulser. Som grundar mig och tar mig till naturens kraft. Yogan är det fina förhållningssättet till mig själv och världen där allt är föränderligt.


Att vara duktig är inte något dåligt.

"duktigflicka-syndromet" eller "prestationsprinsessa" är begrepp som finns för att vi hela tiden benämner dem som det. Och vi benämner det som något negativt. Det finns så många perspektiv på det här och så många vinklar så ha det i åtanke när du läser. Det är ingen sanning, det är inte det enda perspektivet. Det är ett perspektiv. När du läser det så gör du det ur ditt eget. Använd det inte för att klanka ner på ett annat perspektiv, gör det till något som ger dig något. En tankeställare. En ny synvinkel för just dig. Sätt det i olika perspektiv beroende på förutsättningar och vem eller vad det gäller. 

Det här är mitt perspektiv. Jag har alltid fått höra att jag inte behöver vara så duktig hela tiden. Att jag behöver inte göra allt.  Jag behöver inte vara bäst på allt. När jag blev deprimerad och utmattad, sjukskriven och när min kropp slutade fungera, när jag åt anti-depressiva, så benämndes det på vissa håll som "duktigflicka-syndromet" eller att det handlar om att alltid prestera. För mig har det aldrig handlat om att visa mig duktig. I mig finns en inneboende drivkraft som tror på stordåd för världen. Som tror att allt är möjligt. Jag vet dock att allt inte är möjligt eller realistiskt. Eller så kanske det mesta är det? Jag behövde bara lära mig att hantera det. Att vara duktig är inte något dåligt. Det behöver bara hanteras på rätt sätt för att inte spilla över och bli okontrollerat. Det är lättare sagt än gjort. En rejäl krasch i diket behövdes för mig.

Att vara duktig är inte något dåligt. Nu är det min största tillgång för jag vet hur jag ska använda drivkraften. Ni som var med mig på den tiden vet att bloggen då hette "Fröken drivkraft". Den hette inte Duktig flicka syndromet eller prestationsprinsessan. Nu har det tagit mig till där jag är idag. Jag är sann mot mig själv. Och att vara sann mot sig själv behöver inte betyda några drastiska förändringar. Det handlar om att vara förankrad i sig själv, vara medveten om sina val och beteendemönster. Veta vem eller vad det är som sätter förväntningar eller krav. Och det är inget som kommer av sig självt. Det tar tid och det tar många olika vägar. Att andas är en bra start. 

Du kanske tänker att "det är lätt för henne att säga, hon vet inte hur jag har det". Och nej, det vet jag inte. De här begreppen florerar överallt, på tv, i böcker, i diskussioner. Och det är jättebra. Det är olika för alla. Medvetenheten och diskussionen är starten. Sedan är det faktiskt vad du gör med det som gör skillnad. Om du sätter dig i facket. Om du sätter andra i facket. Att du ser det ur flera perspektiv. Det är olika för alla. Vi pratar om Duktig flicka och prestationsprinsessa som om det vore något dåligt. Och då kommer det alltid att vara det. Starka kvinnor är det världen behöver. Starka kvinnor med drivkraft som vågar säga ifrån. Starka kvinnor som vågar förändra. Att vara duktig är inte något dåligt. Men vi ska inte definiera oss själva eller andra enbart utefter det. Det är förödande. Det behöver respekt, närvaro och hanteras på bästa sätt. Det är då vi kan förändra världen. Det som världen precis behöver. Fler duktiga, starka, drivna kvinnor. 

Foto: vegafoto.se

Foto: vegafoto.se

Den okontrollerade gråten.

När bekräftelsen blir problemet.