IMG_4775.JPG

YOGA I LIVET.

Rörlighet och stabilitet. Fysiskt. Mentalt. Energimässigt. Och alla lager där emellan. Yogan är stöttepelaren som förankrar mig i vardagen och gör att jag lyssnar på insidan istället för att agera på yttre impulser. Som grundar mig och tar mig till naturens kraft. Yogan är det fina förhållningssättet till mig själv och världen där allt är föränderligt.


NÄR ALLA LAGER ÄR AVSKALADE - VEM ÄR DU DÅ?

När dina ägodelar är avskalade. Alla materiella ting som medvetet eller omedvetet signalerar status och klass. När din yrkestitel är borta. Vem är du då? Vem är du på insidan? Det är en ganska existentiell fråga som inte alltid är så behaglig att tänka på eller att behöva reflektera över. Majoriteten gör det nog helst inte. Människans mörka sidor är minst lika viktiga att möta som de ljusa. Det är kanske då ljuset kan överblända dem. Allt måste mötas. Bejakas. Saker vi köper, ställen vi vistas på och människor vi omger oss med och umgås med definierar ju också de vi är. Precis som sig bör. Vad vore jag utan yoga liksom? Det är mitt sätt att leva, mitt sätt att möta omvärlden och också faktiskt mitt yrke. Vem är Johanna när studion är avskalad? När deltagarna på klasserna inte är där? När mattan kanske till och med är undanryckt?

Men det är lite som elitidrottarna. När karriären tar slut - vem är de då? Vem är du om du skulle bli av med jobbet? Vem är du innanför skalet? Innanför alla lager som skyddar dig? Bara att reflektera över vad du värderar, vad du tycker och vad du tänker är nyttigt. Är det du som tycker något eller är det omvärlden? Är det gruppen eller individen? Vi är flockdjur på både gott och ont.

Men vad värderar du hos dig själv? Vilka egenskaper bakom kläder, bil, hus, inredning? Att definiera dina egenskaper som människa och medmänniska gör också att de andra yttre skalen får mer värde och substans. Varför du väljer dem. Det handlar inte om att värdera saker. Det handlar om att värdera dig själv. Den du är i det där innersta när lagren är avskalade. Det nakna, det råa, det mänskliga. Tankarna, känslorna, egenskaperna, värderingarna. 

Foto: vegafoto.se

Foto: vegafoto.se

Behöver man omplantera sig själv?

Är balans något överskattat?