IMG_4775.JPG

YOGA I LIVET.

Rörlighet och stabilitet. Fysiskt. Mentalt. Energimässigt. Och alla lager där emellan. Yogan är stöttepelaren som förankrar mig i vardagen och gör att jag lyssnar på insidan istället för att agera på yttre impulser. Som grundar mig och tar mig till naturens kraft. Yogan är det fina förhållningssättet till mig själv och världen där allt är föränderligt.


Varför är det så viktigt att andas?

Vi gör det ju hela tiden. Det går på automatik. Men är det något i kroppen som verkligen berättar något för oss så är det vårt andetag. Varför är det så viktigt att vara medveten om det då?

Andetaget berättar hur du mår. Om du är lugn. Orolig. Stressad. Exalterad. Arg. Ledsen. Det är tecknet på hur du ska bemöta dig själv och din vardag. Det är lätt att ignorera. Ignorera under lång tid. Jag gjorde det ganska länge. Och helt ärligt, så gör jag det ibland även nu. Leva som man lär? Jag gör så gott jag kan. Ibland vet jag att jag väljer bort det. Ibland vet jag inte. Det jag vet är att det känns trångt när jag inte lyssnar på det. Instängt och det är svårt med perspektiv. Nästa vecka ska jag ha en workshop om andetaget på studion. Jag ser väldigt mycket fram emot det då mitt andetag befann sig i "ångest-tempo" och tillstånd ganska ofta en period. 

Lungorna sägs representera sorg i den traditionella kinesiska medicinen men är också källan till inspiration för nya idéer, det är en plats för energi. Sådär som att det plötsligt kan finnas plats att andas igen. Känslan som sköljer över hela kroppen. Eftersom det är ett ständigt kretslopp av rening - inandning - utandning - så finns det också möjlighet till nya erfarenheter och möjligheten att släppa taget om gamla. Eller i alla fall omfördela dem till en plats där de passar bättre. Det finns utrymme till visdom, klarhet och utveckling i lungorna. De är kommunikationen mellan insidan och utsidan. De fylls. De töms. 

Lungorna ligger på varsin sida av hjärtat och "puffar" upp hjärtat lite som min fina vän Anna sa på sin examinationsklass på yogalärarutbildningen. I love it. Så fint. Så lungorna och ditt andetag bär också ditt hjärta. I både andetag och hjärta finns det så oändligt mycket kraft.

Visste du att du dessutom har tre diafragmor som stöttar ditt andetag? Om de används. Om du vet om hur ditt andetag fungerar. Kapaciteten och möjligheten i det. Och vad det kan göra för din vardag. Och livet. 

Bild från pinterest.com

Bild från pinterest.com

Gurkmeja all over.

Vem vill ha mörka ringar under ögonen?