Back to All Events

UTVÄRDERINGSPROGRAM FÖR YOGALÄRARE


Känns det ibland som att du har fastnat i ditt undervisande? Att du säger samma sak om och om igen? Att du gör samma flöden om och om igen? Rör dig på samma sätt? Assisterar på samma sätt? Eller inte alls? Är du ny som lärare eller känner att du har låg energi och inspiration? Har du fått verktygen men vet inte riktigt hur du ska använda dem? Yoga är en livslång praktik både som utövare och lärare och det fina är att det är en ständig process. Nya perspektiv att upptäcka och att allt är föränderligt är en tillgång. Utveckling kan vara att röra sig framåt en det kan också vara att stanna upp, begrunda och bearbeta. Detta är en unik möjlighet för dig som är redo för konstruktiv feedback för att lyfta dig själv som utövare, som lärare och hur du förmedlar en upplevelse till dina deltagare på klassen.

I det här utvärderingsprogrammet online kan du välja mellan olika steg att utveckla din pedagogiska lärarroll och förankra mer känsla i ditt undervisande. Att det förmodligen kommer berika livet utanför mattan är bara en bonus.

Fokusområden:
Din egen yogapraktik
Hur utvecklar du din egen sadhana för att det ska berika din undervisning? Det som är upplevt och förankrat i dig själv är det mest genuina och trovärdiga att förmedla. Den här delen innehåller både film när du själv praktiserar och mycket fokus på egen reflektion.

Pedagogik, metodik och att förmedla
Din röst – tonläge, känsla och om det du säger är sant för dig
Vad vill du förmedla?
Hur väver du in yogans filosofi?
Hur hänger det du säger ihop med ditt flöde?
Vad förstärker det du vill förmedla – musik, rummet, detaljer osv

Klassuppbyggnad
Hur sätter du ihop sekvenser?
Hur ser tidfördelningen ut på klassen?
Hur assisterar du – verbalt och hands on
Hur fördelar du tiden på din egen matta och ute i rummet?

Du kan välja att enskilt fokusera på en av de olika delarna ovan eller allihopa. För en helhet i ditt undervisande är just en helhet även i utvärdering en god idé men ibland känns det just som att det är en enskild del som inte klaffar eller behöver lite extra kärlek. Dock är det en utmaning att fokusera på allt på en gång, lätt att det blir pannkaka. Därför tar vi ett steg i taget.

För varje fokusområde skickar du in en film när du undervisar. Du filmar dig själv under en 45-90 min klass där du också skriver en reflektion (instruktion kring detta får du) om klassen ur ett lärarperspektiv. Första gången du skickar in en film kan handla om pedagogik, metodik och att förmedla till exempel, andra gången du skickar in en film kan handla om klassupplägg.  Vill du utvärderas i flera fokusområden över tid kommer du också få kort feedback om utveckling även i den/de andra fokusområden som du skickat in tidigare.  Du kan även välja samma fokusområde flera gånger under en längre tid för att se hur din utveckling fortgår.

Dessutom får du tillgång till skriftligt och filmat material med pedagogiska tips till varje fokusområde.  Här får du också tips på hur du som lärare också ger ett ansvar till varje deltagare om vad som händer på deras egen matta. Att de också bär sin egen praktisering. Du är guiden men de är på sin egen resa.

Har du ett eget önskemål om utvärdering kan du givetvis komma med det och så hittar vi den bästa lösningen för det.

Tillvägagångssätt:
Du mailar johanna@studioflow.se för att anmäla ditt intresse. Det kan du göra för att få mer information eller vara tydlig med att du vill utvärderas. Anger du att du vill utvärderas kommer du få instruktioner om hur du bör filma för bästa utvärdering samt stöd till din skriftliga reflektion som tillhör varje film.  Inom en månad efter att du skickat in din film får du skriftligt eller filmat svar beroende på din inriktning.

Investering: 1500 kr per fokusområde (betalas via faktura som skickas när du anger att du vill utvärderas och får instruktioner om film och reflektion. Det är din bindande anmälan.) Skriv även namn och adress när du anmäler dig.

Filmer kan skickas bifogade i mail eller laddas upp på internet. Du ansvarar för att filmen går att öppna och tittas på. Förslag på hur film kan laddas upp kommer med instruktionerna.

Är det så att Johanna har många utvärderingar och tiden inte räcker till just då får du svar om det vid anmälan och besked om när din film tidigast kan utvärderas.

Johanna Alvin är utbildad och registrerad för 500H Yoga Alliance i Vinyasa Flow med inspiration från hatha, anusara och embodied flow. Hon har studerat intensivt med Satu Tuomela och Tiina Ravelin och inspireras ständigt av exempelvis Tara Judelle, Anja Bergh, Bonnie Bainbridge Cohen, Sianna Sherman och Donna Farhi. Hon är fd idrottslärare för högstdiet/gymnasiet, har flertalet utbildningar inom anatomi och fysiologi och uppdaterar sig ständigt om kroppens strukturer och möjligheter. Förutom att undervisa klasser och workshops driver hon även yogastudion FLOW i Göteborg. Där håller hon även 200h grundutbildning för yogalärare samt utbildar i yin yoga.  Hennes yogaklasser karaktäriseras av mycket hjärta. ”Kreativitet. Rörelse. Närvaro. En grundande kraft för medvetenhet, ärlighet och det genuina. Det är yoga för mig. En form där min inre form möter min yttre form. Där jag möter allt. Mattan är fristaden där allt är tillåtet. De mörka och de ljusa ytterligheterna ger utrymme till allt som finns däremellan. I mellanrummet. In the in between. Flödet som bär det autentiska. Hjärtat. Friheten. Lättheten. Meditationen. Livet.”

Foto: Therese Hagstedt

 

Earlier Event: January 13
YOGALÄRARUTBILDNING
Later Event: February 25
URBAN FLOW VÄXJÖ