När våren trevar – om vårtrötthet och att ta det lite lugnt
Jag vet inte hur det är för dig, men varje år när våren börjar visa sig känner jag mig lite jagad. En solig dag här, lite fågelkvitter där, och plötsligt känner jag att jag borde vara pigg, sprudlande och full av liv. Och ta tillvara på varje sekund av solsken. Men istället går jag runt och gäspar, känner mig seg och får kämpa för att hålla fokus. Det är som att kroppen inte riktigt hänger med i omställningen – och det är helt okej.
Våren är ju trots allt inte bara solsken och värme. Även om det finns stunder av att njuta, lutandes mot husväggen och med sol på nosen. Känna livet i sig, så är våren trevande, lite nyvaken. Ena dagen kvittrande och plusgrader, nästa dag ett oväntat snöfall. Naturen själv verkar också behöva tid att ställa om – varför skulle inte vi?
Vad är vårtrötthet?
Vårtrötthet är ett vanligt fenomen när vi går från vinter till vår. Många upplever att orken dippar, trots att dagarna blir ljusare och vi "borde" känna oss piggare. Det är lite som att systemet hänger sig mitt i en uppdatering – vi behöver bara ge det lite tid. Konstigt nog verkar vi inte känna för det. Likt en dator ska den där uppdateringen ske på 1 sekund annars blir vi otåliga. Vinter ska bli vår - nu! Mörker ska bli ljus - nu! Trött ska bli pigg - nu! Det är märkligt att vi begär det av oss själva när det är nu vi glatt sätter frön i jorden för att det ska blomma vackert i sommar…
Hur känns det?
Vårtröttheten kan se olika ut för olika personer. Här är några vanliga kännetecken:
Du är trött oavsett hur mycket du sover.
Du känner dig låg, lite nere eller orolig utan egentlig orsak.
Det är svårt att koncentrera sig – tankarna fladdrar iväg.
Du blir lättare irriterad eller känslosam.
Kroppen känns tung, seg eller värkande.
Jag brukar själv märka det genom att jag blir mosig och känner mig ovanligt trött. Det är som om kroppen vill gå i ide en liten stund till, trots att ljuset säger något annat. Jag är inte pollenallergiker men kan bara tänka mig hur den här tiden på året känns för dig som är det.
Varför händer det här?
Det finns flera anledningar, och ofta är det en kombination:
Ljuset förändras snabbt, vilket påverkar kroppens inre klocka.
Melatonin- och serotoninnivåerna justeras – och det kan skapa tillfällig obalans.
Vintern har tärt på både energireserver och vitamindepåer, särskilt D-vitamin.
Stress och omställning – våren innebär ofta en känsla av att "nu ska allt kicka igång", vilket kan bli överväldigande.
Vad kan du göra för att må bättre?
Det viktigaste jag har lärt mig: gå inte emot kroppen, samarbeta med den. Här är några saker som kan hjälpa:
Var ute i dagsljus, särskilt på morgonen – det hjälper kroppens dygnsrytm.
Rör på dig regelbundet – även en kort promenad gör skillnad.
Ät färgglad, näringsrik mat – kroppen behöver byggstenar för att vakna. Få i dig vitaminer!
Se över din sömnrutin – försök hålla regelbundna tider, även på helgen.
Minska pressen på dig själv – våren är en mjuk övergång, inte en sprint.
Här finns gratismaterial med både rörelse och vila - välj det som passar dig och den återhämtning du behöver!
Ge dig själv tillåtelse att ta det lugnt
Våren är inte ett startskott du måste rusa på om du inte vill. Våren är mjuk, lite osäker ibland, precis som vi. Det är okej att vara trött, det är okej att inte känna sig “vårpeppad”. Det är okej att inte vara med på allt. Första glaset på uteserveringen, kaffet med mammorna i lekparken, sätta igång vårstädning och uterensning. Kanske är det bästa du kan göra att lyssna inåt, ta ett steg i taget – och påminna dig själv om att energin kommer. När du får ta det i ditt tempo, din fart, så kommer du få mer luft under vingarna än du kan tänka dig.
1 maj startar nästa omgång av 21 dagar av långsamhet - ett kostnadsfritt miniprogram för att bjuda in mer lugn och minska stress i vardagen. Du får en meditation att följa (som du också kan ladda hem) samt mejlutskick med reflektion vid tre tillfällen under 21 dagar.