Så hamnade ett långsammare liv här - boken som inte blir en bok.

Så hamnade ett långsammare liv här - boken som inte blir en bok.

I januari 2018 började jag en årslång skrivkurs med Sofia Sivertsdotter, då började jag skriva på boken Ett långsammare liv, som jag äntligen bestämt mig för att inte göra något mer med. Det finns ett så gott som klart manus och innehållet värderar jag väldigt högt, för högt att inte dela. Men det ska inte delas i traditionell bokform. Det ska delas här. Delvis i alla fall.

Förslag om en ljudbok fick ganska många röster när jag frågade er på instagram så delvis kanske det blir den vägen också. Vi får se. Jag börjar här.

Ett långsammare liv betyder inte för mig att allt ska gå långsamt. Det betyder att leva mer. Det betyder att se, känna, höra, uppleva mer. Ibland snabbt. Ibland långsamt. Det betyder att ha en grundfart som möjliggör välgrundade beslut om vilken fart olika situationer och beslut ska ha. Inte att åka med av bara farten. Vad betyder det för dig?

Det kan inte vara meningen att alla ska behöva flytta ut på landet, byta karriär eller göra drastiska bryt för att få ner farten i vardagen. Det kan vara precis det som behövs, men, det kan inte vara lösningen för den allmänt höga farten i samhället.

Tid är pengar.
— Japp, rätt dyrt när blir vi sjuka av den höga fart vi lever i. Det finns två sidor av allt.

Dock kräver det en hel del beslutsamhet för att orka stå emot. Att våga, och orka, vara den som sänker farten. Den som oftast sänker farten till lagom, snarare än långsam. För den sjuka fart vi lever i som sägs vara effektiv och spara pengar. Den kostar mer enligt mig. Den kostar i sjukskrivningar, depressioner, barn som mår dåligt, vuxna som mår dåligt, likgiltighet och i många fall - slarvigt arbete som kostar mer. I både pengar och välmående mätt.

Det börjar med en själv och jag börjar här. Texter, övningar, reflektioner och inspiration, en och annan provokation. Det börjar jag med att dela med mig av här, så det kan skapa ringar på vattnet. Når jag en når du en och så vidare. Tillsammans är så vi sänker farten för att leva MER. Ibland snabbt. Ibland långsamt. Jag tycker det är rätt smart om jag får säga det själv.

Kul om du hänger med! Kommentera gärna, dela gärna vidare om och när du känner för det.

/Johanna

Foto: Emma-Klara Sandberg - theflowershop.se

Stillheten - älskar du den eller skyr du den?

Stillheten - älskar du den eller skyr du den?