Allt kan hända och du kan inte kontrollera det.

Allt kan hända och du kan inte kontrollera det.

Man hittar lä, förtöjer, ser till att allt är under kontroll. Det är för säkerhets skull, för trygghet och alldeles nödvändigt. Man håller koll, är uppmärksam och närvarande i nuet. Kommer vinden - nya förutsättningar och så ändras allt. Allt det du försökt kontrollera behöver ändras. Nya förutsättningar. Ingenting stagnerar någonsin på havet. Lugnet, övningen och alltid redo att följa med i vad som händer. Utan panik men ändå snabbfotat. Allt kan hända. Väder, vind, skänker oss så mycket tillfredställelse men håller oss också ständigt närvarande i sin påminnelse om att allt är föränderligt. Det är meningen. Det är naturen. Det är havet. Ständigt i rörelse, fullt av energi och kraft.

Jag hittade den här texten jag skrivit i en av mina anteckningsböcker. Jag skriver varje dag och alltid för hand, jag har mängder av anteckningsböcker. Ganska ofta bläddrar jag i dem också, det hjälper mig att se vad jag funderat över, vilken utveckling jag befinner mig i och hur jag mår. Skrivandet hjälper mig att ta mig närmare mig själv och att ta välgrundade och förankrade beslut. Det är inte bara tänkande, det kommer också ut som en start till agerande. Till något formbart i min vardag.

Jag blev glad när jag läste den och mjukt påmind om att det är okej att omständigheter ändrar sig runt mig, jag kan ändå vara grundad och stå i mig själv. Jag står inte still. Jag följer med och har samtidigt ett ankare. Jag blev också mjukt påmind om hur naturen så kraftfullt påminner oss människor om vi inte behöver försöka kontrollera allt hela tiden. Det är bra att planera, vara lite förutseende men det viktigaste är att vara närvarande och inte på förhand bestämt hur utgången ska, bör eller måste se ut. Att delvis trampa stigen samtidigt gör att det blir lättare att göra ett annat val under tiden som är bättre.

Kontroll ger trygghet till en viss grad. För mycket kommer döva kraften och energin snarare än att föda den. Koll kanske är ett bättre ord? Ha koll är bra, för då kan du följa med. Koll får du när du stannar upp, när du känner, lyssnar och agerar. Skalar av. Planerar och följer upp. Utan panik men ändå snabbfotad. Allt kan hända men med koll rör du dig framåt, bakåt eller stannar precis där du är.

Att hitta lä är skönt. Se till att du gör det regelbundet. Det ger dig kraft, energi och blick för det som är.

Trött på att vara trött? 5 konkreta sätt att återhämta dig.

Trött på att vara trött? 5 konkreta sätt att återhämta dig.

Jag vill leva, inte bara överleva.

Jag vill leva, inte bara överleva.