Trött på att vara trött? 5 konkreta sätt att återhämta dig.

Trött på att vara trött? 5 konkreta sätt att återhämta dig.

Du känner dig trött mest helst tiden men fortsätter ändå. Du känner dig trött mest hela tiden men det tar emot att stanna upp. Du är trött hela tiden men när du går och lägger dig kan du ändå inte sova. Känner du igen dig?

Att sömn är livsviktigt för hälsan och den viktigaste återhämtningen vi kan ge oss själva, det vet vi. Ändå är vi så många som sover dåligt. Många av oss sover dåligt för att vi har svårt att slappna av och tar inte regelbundna pauser under dagen. Och för att vi inte sover så bra så blir vi tröttare på dagen. En ond cirkel är i gång.

Det finns hopp

Men det finns hopp. Det finns hopp när vi lyssnar till våra egna behov och slutar applicera andras framgångsrecept på oss själva. Det finns säkerligen något att inspireras av. Men det som funkar för någon annan funkar inte automatiskt för dig. Det är lätt att gå vilse i förväntningarna på återhämtning och allt som ska vara bra för hälsan. Det är också tyvärr lätt att återhämtningen i sig blir en prestation av görande istället för varande.

Vad kan man göra förutom sömnen och att ligga på soffan (som i och för sig kan vara avkopplande, men det är inte samma kvalité och bortkopplande av stimuli som aktiv återhämtning)? Några enkla och energigivande tips kommer här:

5 konkreta sätt att återhämta sig

  • Begränsa skärmtiden

    Bestäm en starttid på morgonen och en sluttid på kvällen för din skärmtid. Det kommer minska intryck och stimuli och hjälpa hjärnan att vila. De flesta upplever också att de plötsligt får mer tid. Något nästan alla önskar sig. Vet du inte vilken tid du ska välja? Börja med 08.00 och 20.00.

  • Guidad avslappning

    Prova meditation, yoga nidra, mindfulness, andningsövningar. Gör en liten ansträngning att hitta det som tilltalar dig i inriktning, röst att lyssna på och som gör att en känsla av lugn infinner sig. När du får rutin på det hjälper det dig att ladda om, hitta nytt fokus, ny energi och regelbundet fylla på med återhämtning. Det kan också göra dig mer stabil och förankrad i vardagens upp- och nedgångar. Vet du inte var du ska börja? Lyssna här.

  • Rörelse

    Ta en promenad utan stimuli, utan att lyssna på något eller att samtala med någon. Helst i naturmiljö så att naturens naturliga ljud och ljus får omfamna dig. Rörelse är ett fantastiskt sätt att rena ur stresshormoner och är en väg till avslappning. Använd rörelse även som återhämtning. Tycker du det är svårt att slappna av? Rör på dig först så du tar dig från huvudet till kroppen. Vet du inte hur du ska börja? Ta en promenad på lunchen imorgon.

  • Skapa med händerna

    Att påta i trädgården, måla, sticka, pyssla med keramik och liknande aktiviteter är avkopplande samtidigt som du utför något. Det kan försätta dig i upplevelsen av flow, upplevelsen av att få bli uppslukad av något och att tid och rum försvinner. Kvar är du i stunden. Och ingenting annat.

  • Läsa och lyssna

    Musik och böcker kan ta oss med på resor i både vårt medvetande och undermedvetna. Vi får förlora oss i en annan värld en stund, använda vår fantasi och känna saker i kroppen. Sådant som upplevs istället för att bara vara i tanken. Dansa!

Prova dig fram. Det som funkar för dig funkar för dig. Vi har alla olika behov av mängd återhämtning och av metod. Vi har också olika behov olika tider i livet så påminn dig själv om var du befinner dig i just ditt liv just nu. Det som funkar för någon kan inte alltid direkt översättas till någon annan. Men det lilla kan bli det stora. Börja imorgon men den punkt som tilltalar dig.

/Johanna

Om du vill få in mer återhämtning i vardagen så börjar 40 dagars återhämtning - mer energi och mer glädje med ett långsammare liv den 4 mars. Du utför yoga nidra (guidad djupavslappning) varje dag i 40 dagar och får kunskap, inspiration och stöttning på vägen. Allt ligger online. Passar dig som vill bli mindre trött, minska känsla av maktlöshet och få mer energi och mer makt att äga ditt eget liv.

Reflektion för att älta mindre, fokusera mer och må bättre - så gör du!

Reflektion för att älta mindre, fokusera mer och må bättre - så gör du!

Allt kan hända och du kan inte kontrollera det.

Allt kan hända och du kan inte kontrollera det.