Reflektion för att älta mindre, fokusera mer och må bättre - så gör du!
Detta är del 1 av av 2 som handlar om reflektion som ett verktyg till utveckling, mindre stress och bättre hälsa.
Känner du ofta tidsbrist, att du ofta ältar saker och ständigt hamnar i tankeloopar och har svårt att släppa taget om saker? Då kan reflektion vara för dig. Men hur gör man då? Det verkar svårt, jobbigt och ta tid?
Precis som allt annat behövs övning för att få in en vana, men när du väl är där är det mödan värt. Det kan nämligen få dig att må betydligt bättre i din vardag.
Att få skriva av sig, få ur sig tankar, känslor och upplevelser kan vara ett sätt att bearbeta dem och gå vidare. Det kan bli lättare att släppa taget om saker, som att de lämnar huvudet och arkiveras på papper. Som att de omvandlas från ältande tankar till en erfarenhet och lärdom. Att reflektera i skrivande är som en konversation med sig själv och en möjlighet att få lära känna sin inre värld på riktigt. Den inre världen påverkar nämligen i väldigt stor utsträckning den yttre världen och hur du upplever den. Reflektionen kan bli den lättnad som sköljer igenom kroppen så att utrymmet kan få gå från instängt och trångt till stort och fritt igen. Redo att fyllas med nya upplevelser.
Att skriva, eller måla reflektioner, kan vara ett fint första steg till att sedan också verbalisera värderingar, önskningar och behov så att de, med hjälp av oss själva och andra, kan omvandlas till handling. Att skriva ner sitt innersta kan vara ett första steg till att stärka sig själv inifrån att forma en plan som tar en i den riktning man önskar i livet. En riktning som också kan förankras och skapa mod att ta makten över sitt eget liv.
Fördelar med reflektion
Ger utrymme till insikter att komma fram som annars inte når fram
Hjärnan får bearbeta och sortera intryck
Reflekterar över erfarenheter så att vi lär oss
Synliggör tankar, känslor och beteenden när de sker, snarare än bara reflekter över mål
Kan vara en form av återhämtning som hjälper oss med vår upplevelse av tid. Att vi har mer tid än vad vi tror
Lär dig mer och stärk ditt minne
Att skriva för hand har visat sig vara bättre än att skriva på dator för att komma ihåg saker. När vi skriver för hand får vi involvera våra sinnen och muskler på ett annat sätt. Vi vet var våra anteckningar och tankar befinner sig rent fysiskt när de landar på ett papper istället för att försvinna ut i molnet, det hjälper hjärnan att komma ihåg och befästa det som skrivits. När vi skriver för hand ökar aktiviteten i bland annat hjärnans språkrelaterade regioner. Intressant nog har det visat sig vara applicerbart även på läsning. Vi kommer lättare ihåg saker vi läst i en fysisk bok där vi kan bläddra fram och tillbaka.
Det finns också undersökningar som fokuserar på hur bullet journals skulle kunna hjälpa människor med adhd att finna verktyg för att kunna fokusera och koncentrera sig bättre. Skrivande, läsning och reflektion har förmodligen mycket större betydelse för oss än vad vi ger utrymme till i dagens digitala samhälle. En kombination av det digitala och det fysiska är förmodligen vägen framåt.
Älta mindre, bearbeta upplevelser och läk fysiska sår
Att skriva dagbok, reflektera eller dokumentera är ett sätt att bli av med stress i kroppen. Ältandet och malande tankar får bearbetas och “lämna kroppen” vilket gör att vår upplevelse av stress minskar. Det i sin tur har visat sig snabba på läkningsprocesser efter exempelvis operationer. De fysiska såren läker snabbare för att kroppen är lugnare. Att skriva ner oro, minnen och negativa känslor kan hjälpa oss människor på många sätt i att upprätthålla vår fysiska och psykiska hälsa.
Skrivande och reflektion kan också förlänga och förstärka det positiva i våra liv. Det är inte bara ett verktyg för att ta hand om det negativa eller ständigt sträva efter självutveckling. genom att skriva ner positiva minnen och upplevelser kan vi på samma sätt få ner dem på pränt och de blir mer verkliga för oss. Vi ser dem mer på riktigt och befäster dem genom att använda vårt penna och papper. Vi kan bli gladare, leva på våra minnen och förlängs livslängden på våra positiva upplevelser. Precis som att vi kan bli mer tacksamma och se det vi har genom att skriva tacksamhetsdagbok. En liten sak i vardagen som kan göra hela skillnaden.
5 tips att komma igång med reflektion
För många kan det verka svårt och tidskrävande att komma igång med reflektion och det känns inte alls naturligt. Det är inte så konstigt, många av oss har reflektion inte varit en del av barndomen och livet. Till en början kan det till och med kännas lite skrämmande och läskigt att skriva sitt innersta, mötet med en själv kan verka överväldigande. Här kommer några tips på hur du kan närma dig reflektion och skrivande i din egen takt.
Skriv ner det du upplever, beskriv med dina sinnen, vad du ser, hör, känner och så vidare. Gör det en bestämd tid varje dag och se hur dina beskrivningar utvecklar sig.
Fortsätt på en påbörjad mening. Sätt en timer på 3-10 min och skriv tills alarmet ringer. Fröslag på meningar kan vara: Jag ser fram emot… Jag känner frihet när… Ett härligt minne för mig är när…
Skriv ner tre saker du är tacksam för varje dag och hur det har känts i kroppen den dagen.
Gå en promenad, gärna i naturen, och observera det du ser och hör. Promenera utan hörlurar eller i andra samtal.
Starta varje dag med att skriva 1-3 morgonsidor, blanka blad och se vad som kommer. Denna typ av flödesskrivning kan falla sig naturligt för vissa och inte alls för andra, börja då med någon av ovanstående.
Reflektion kan vara en stor nyckel till välmående för många som tyvärr ofta prioriteras bort. Bestäm gärna en tid varje dag eller ett par gånger i veckan som du faktiskt avsätter till detta under en period. Att reflektera hjälper oss att uppmärksamma hur vi lever, om vi befinner oss i vår egen riktning och fart eller någon annans och om vi lever efter våra värderingar. Det där som faktiskt i grunden avgör hur vi mår. När vi lär oss mer, ser tydligare och mer fokuserat kan vi också ta klokare beslut i både vardag och framtid. Spännande eller hur!
Del 2 handlar om reflektion som inre och yttre ledarskap, hur det kan ske i grupp eller familj, hur det fördjupar inlärning och omsätter erfarenheter till lärdomar på riktigt.
Alla mina kurser involverar mer eller mindre reflektion, är du intresserad av att etablera reflektion som en del av din vardag kan du kika vidare här:
21 dagar av långsamhet (gratis onlineprogram via mail - nästa start i juni)
40 dagars återhämtning - mer energi och mer gläjde med ett långsammare liv (online)
Ett långsammare liv med rörelse, stillhet & reflektion (online)