Stärk ditt inre och yttre ledarskap med reflektion

Detta är del 1 av av 2 som handlar om reflektion som ett verktyg till utveckling, mindre stress och bättre hälsa. I del 1 Reflektion för att älta mindre, fokusera mer och må bättre - så gör du! får du en introduktion till fördelar med reflektion, vad det innebär och hur du kommer igång.

I dagens samhälle är reflektion en stor uppgift, inte minst på våra arbetsplatser där tempot är högt, stressen närvarande och ekonomin pressad. I det situationen värderas inte reflektion och tillbakablick, vilket i mina ögon är förödande och gör både att medarbetarna mår sämre och arbetsplatsen får inte ut den enorma utveckling de skulle kunna få. Genom att reflektera och synliggöra mående, arbetsmetoder och mönster kan både individen och kollektivet hitta den bästa vägen framåt och undvika misstag och fällor i framtiden.

Ledarskap finns ju inte bara på våra arbetsplatser, det finns inom varje individ, familj, föreningar, egentligen alla konstellationer av människor. Atta prata och reflektera tillsammans kan stärka band och samarbete mellan alla människor. När vi pratar med varandra blir också det mesta mycket lättare att förstå.

Jag har alltid varit intresserad av pedagogik och ledarskap och när jag utbildade mig till gymnasielärare var John Dewey min favoritpedagog och filosof, inte så konstigt kanske med tanke på hans syn på lärande, learning by doing. Det innebär upplevelsebaserat och reflekterande lärande. Passar mig som handen i handsken och det jag försökt att praktisera de senaste 13 åren. Learning by doing innebär teori, praktik, reflektion och handling och att kunskap ska vara till nytta. Men det räcker inte enbart med erfarenhet av det vi gör, lärandet sker i reflektionen över det vi gör och upplever.

Reflektion som motivationshöjare och självledarskap

Så varför är reflektion en så stor utmaning för många? Många tycker det tar tid och därmed är oproduktivt. En annan anledning kanske är för att det kan vara jobbigt att behöva “syna” sig själv och göra förändringar. Tyvärr är det nog så många ser det, att reflektion handlar om att leta fel och brister. Så är inte fallet, men resultatet av reflektion skulle kunna undvika fel och brister. Reflektion ska vara en motivationshöjare och stärka individer att förverkliga drömmar och självbestämmande, och i många fall förbättra sitt självledarskap.

Reflektion kan vara en väg till att känna meningsfullhet, att hitta hem till sig själv, få syn på och förankra sina värderingar och öka sitt engagemang. När vi gör det slutar vi också att jämföra oss i samma utsträckning och gläds med med andra än att kanske bli missunnsam. Att reflektera hjälper oss att ta bättre beslut för vi blir bättre på att se konsekvenser och resultat av olika strategier, vi blir mer kreativa och ökar vår förmåga till problemlösning.

Ett reflekterande ledarskap sätter ofta tonen för hela arbetsklimatet

I ett högt tempo kan en stund av reflektion skapa lugn och stillhet och skapa nya tankar och perspektiv. Pausen kan skapa distans till situationer och vägen kanske blir mycket bättre för att man vågade stanna upp. Reflektionen behöver övning och i en arbetsgrupp eller en ledningsgrupp kan det vara klokt att alltid ha en punkt på agendan som är reflektion. Det reflekterande arbetssättet börjar ofta i ledarskapet och sätter inte alltför sällan tonen för hela arbetsklimatet. Och därmed resultatet.

Att få reflektera tillsammans kan också stärka en grupp till att fokusera på handlingar mer än personer. Det i förlängningen kan öppna upp för ett mer tillåtande arbete i gruppen där ingen behöver känna sig dum, inte vågar presentera en idé eller en åsikt eller inte får komma till tals.

Även att reflektera på egen hand kan stärka en grupp. Att få ner sina tankar och sedan verbalisera dem (mer eller mindre och i någon form) har potentialen att öppna upp för så många möjligheter och vägar som kanske inte hade sett dagens ljus med alla huvuden nedborrade i sanden som bara kör.

Backspegeln är en metod (det finns mängder) som kan användas för att reflektera över en arbetsdag, ett möte, ett projekt eller liknande. Den kan användas även för individuell reflektion men används med fördel i en grupp.

Backspegeln genomförs i tre steg.

Reflektera över:

  1. vad som objektivt och sakligt har hänt – fokus på fakta; som ett referat

  2. hur det kändes – som en recension

  3. vilka insikter och lärdomar du/ni kan ta med dig/er i det fortsatta arbetet så att ni kan göra ännu bättre/annorlunda nästa gång.

Att en i taget följa de tre stegen hjälper att skapa struktur och separera mellan fakta, känslor och lärdomar. Allt hänger givetvis ihop men att prata, tänka och reflektera om en sak i taget hjälper oss att fokusera på det viktiga och väsentliga i varje del.

Vad händer sedan då, efter reflektionen?

Att omsätta en reflektion till handling är nästa steg. Bara för att reflektion finns innebär det ju inte automatiskt att allt blir bättre, det behöver givetvis implementeras också. För en del går det snabbt att bygga både det inre självledarskapet och det yttre ledarskapet när man börjar med reflektion. För andra tar det längre tid. Sätt gärna en tidsram där du/ni ger arbetssättet en ärlig chans. Det kan röra sig om veckor, månader, år. Viljan att reflektera kan ju också skifta rejält, framför allt i en grupp och ha respekt för det. Fundera över, och bestäm, hur det ska vara hos er. Kanske kan reflektionen börja där, att reflektera över hur inställningen till reflektion är och varför. Presentera fördelarna och fokusera på det positiva, det kan ta väldigt många väldigt långt.

Alla mina kurser involverar mer eller mindre reflektion, är du intresserad av att etablera reflektion som en del av din vardag kan du kika vidare här:

21 dagar av långsamhet (gratis onlineprogram via mail - nästa start i juni)

40 dagars återhämtning - mer energi och mer gläjde med ett långsammare liv (online)

Ett långsammare liv med rörelse, stillhet & reflektion (online)

Föregående
Föregående

Det uppskruvade tempot inför sommaren - så drar du ner det

Nästa
Nästa

Reflektion för att älta mindre, fokusera mer och må bättre - så gör du!