Vilket är ditt ord 2023?

Vilket är ditt ord 2023?

Jag skriver nog om detta varje år och jag är säker på att du läst det på flera ställen. Ordet, eller orden, för 2023. Vilka blir det? Riktningen för 2023?

Min vän Frida lärde mig detta för många år sedan, att sätta ord som intention för det kommande året. Vissa år har jag haft flera ord, andra år bara ett. Det har varit lekfullhet, enkelhet, lugn, glädje, stillsamt, familj och många fler.

Hur väljs orden?

Ibland kommer de bara till mig, helt apropå, eller kanske från det undermedvetna. I år har det varit så. Ibland gör jag en liten reflektionsstund där jag rör mig på något sätt, oftast långsam yoga och sedan en stillsam stund i tystnad. Det kan också vara att göra en yoga nidra och sedan direkt efter skriva det som kommer och oftast finns det något där. För mig kommer det mesta, både insikter och kreativitet, efter rörelse och tystnad. Framför allt i tystnad.

Ankare för beslut

Att ha ett ord är som att sätta en riktning i det som är viktigt för dig och du kan använda det vid alla tillfällen som du är osäker på vilket beslut du ska ta eller vilken väg du ska gå. Stort som smått. Som ett ankare. Tar det här beslutet mig närmre eller längre ifrån mitt önskade läge, mitt ord? Inom ACT, Acceptance and Commitment Therapy, kallas det för Choice point.

Mitt ord för 2023

För 2023 är mitt ord egentligen två men innebörden är ett. Mer färg. Mer färg i vardagen, i livet. Jag älskar det melankoliska, det naturfärgade, det dova, men jag älskar också färg. Det ena behöver inte utesluta det andra. och vad som är färg är säkerligen olika för dig som för mig. För mig kan det finnas färg i allt, färg kan också bjudas in i stillhet. Eller bli ett resultat av stillhet. Efter vilan blir allt klarare, får mer nyanser och mer färg. Mer lyster. Mer glädje. Mer närvaro. Mer mening.

Gör det bara

Om du inte har ett eller flera ord som kommer till dig naturligt så sätt dig en stund efter nästa yogapass eller träningspass, i tystnad eller mer lågmäld musik. Kanske lägger du dig ner. Som att du skulle vardagsfilosofera lite, och se vad som dyker upp. Gillar du att göra det mer uppstyrt så bestäm hur du vill göra detta och var. Kanske har du en plats i ditt hem eller i naturen som du kan göra en egen liten ceremoni. Eller se om någon erbjuder en yogaklass eller workshop om sankalpa som du kan ta avstamp ifrån.

Gott nytt 2023 - välkommen mer färg!

"Bara vara" är inte så bara. Kanske egentligen ganska svårt?

"Bara vara" är inte så bara. Kanske egentligen ganska svårt?

Fyll vilan med lugn istället för tankar om det som behöver göras.

Fyll vilan med lugn istället för tankar om det som behöver göras.