"Bara vara" är inte så bara. Kanske egentligen ganska svårt?

"Bara vara" är inte så bara. Kanske egentligen ganska svårt?

På mångas punktlistor inför det nya året har jag sett “bara vara” som en önskan för 2023. Mer tid att bara vara. Det är i grund och botten toppen för det är precis det vi behöver, väldigt många av oss. Det skulle gynna både oss själva som individer och som kollektiv, som en del av naturen och som en del av allt det större på jorden. Men det är också ett ganska klurigt, och ibland provocerande, begrepp.

Innebörden av “bara vara”

Men vad innebär det att bara vara? Väldigt många som jag träffar i olika sammanhang, på arbetsplatser, på yogaklasser, på utbildningar säger att de har svårt att slappna av. När det är meningen att man ska slappna av så snurrar tankar än mer än innan och det kryper i kroppen. Jag känner igen det själv för det är precis så kroppen och insidan reagerar när vi varit i stress en längre tid och inte fått in tillräckligt med återhämtning.

Många av oss blir stressade av att vi inte kan slappna av. Blir mer stressade av att vara stressade. Vi tänker att det ska vara av eller på. Att vi ska kunna vara 100% påslagna och sedan 100% avslappnade. Men det fungerar inte riktigt så. Det är inte meningen att det ska vara så, vi ska också röra oss däremellan. Min vän och kollega Veronica Jäderlund har skrivit en jättebra artikel om hur nervsystemet fungerar kopplat till av- och på-läget som du vill veta mer om det fysiologiska kring det här. Hon har även skrivit en bok om Yoga & Stress tillsammans med vår kollega Majja Lund.

Vad bara vara innebär för dig vet bara du, men det kanske inte alltid är det du tror till en början. Det är inte meningen att vi ska vara i aktivitet hela tiden, men det är heller inte meningen att vi ska vila hela tiden. Att hitta läget för stunden, lära sig reglera och balansera utefter kroppens signaler gör att vi kan bestämma tempo själva på ett bättre sätt. Det gör det också enklare att ta ansvar för sin egen situation. Kroppens signaler är mer tillförlitliga än tankens.

Hur du kan närma dig “bara vara”

För att ens kunna “bara vara”, för att ens kunna uppmärksamma kroppens signaler och lära känna dem för att agera därefter så behöver vi öva på att regelbundet stanna upp, ta pauser. Öppna ögonen och ta in. Känna, uppleva, även när vi fortfarande är “i aktivitet”. Att bara vara behöver inte enbart vara att ligga eller sitta stilla. Det är olika för olika personer. Det som är tillåtande och hanterbart skapar möjligheter för att bli en del av vardagen och något du vill göra. Och sedan kanske det utvecklar sig till något annat, vila, återhämtning och bara vara formas också utefter olika faser i livet och vilket behov som är störst. Om du tycker det är klurigt att slappa av eller ta en paus, läs vidare.

5 tips för att bara vara

  • Rörelse - medveten sådan. Det är inte hårdträningen jag syftar till här, utan den som är inkännande, närvarande och energipåfyllande. Det kan vara yoga, det kan vara qi gong, långsam dans eller liknande.

  • Guidad avslappning - exempelvis guidad meditation, yoga nidra, kroppscanning, andning. Det är aktiv vila med fokus återhämtning. I början kan detta skapa ännu mer tankar och pirr men börja smått och se vad det leder till. Jag vet ingen som har det helt tyst, hela tiden i sitt huvud. Det är inte målet. Fokusera på närvaro och tillåtelse.

  • Vistelse i naturen - gärna promenad i park, skog, vid havet, en sjö. Vad du än har nära. Den natur du har närmst dig själv är den viktigaste. Har du inte natur nära, omge dig med mycket växter. Natur och frisk luft är naturligt för människan och verkar automatiskt lugnande. Kanske kan du äta lunch utomhus?

  • Musik - välj något passande för stunden. En lugn låt du gillar kan hjälpa dig att komma ner i varv samtidigt som du har något att “luta dig mot”. Rör dig, sitt eller ligg ner. Något att göra som paus under arbetsdagen? Eller som start på dagen?

  • Läs eller lyssna på en bok - att förtrolla sig i en historia eller att använda sin fantasi är en fantastisk avkoppling. Kommer du på dig själv med att ha läst en sida eller lyssnat på ett kapitel och du vet inte vad du läst/hört. gå tilllbaka och lyssna igen. Övning, övning.

Att bara vara är ingenting som är enkelt enligt mig. Om det var bättre förr vet jag inte, det fanns nog alltid något att göra då med, men pauserna, vistelsen i naturen och mindre tid och möjlighet att alltid vara tillgänglig är en stor skillnad. Vi är så uppsnurrade i att alltid göra, gå vidare, utvecklas och producera att vi glömmer vad som verkligen spelar roll.

Det finns såklart massor av sätt att bara vara. Vilka är dina? Började du med något som utvecklade sig till något annat? En lugn stund till en låt kanske utvecklade sig till en längre stund med lugn musik eller kanske till och med tystnad?

Tycker du det är klurigt eller enkelt att bara vara? För mig skiftar det ofta beroende på hur vardagen ser ut men jag har mina ankare. Långsam rörelse, oftast yoga, stillhet i yinyoga och yoga nidra, promenad och vistelse i natur och att skriva är mina rutiner. Hellre korta sessioner och ofta än mer sällan och långa. Ibland klurigt, ibland enklare.

Foto: Emma-Klara Sandberg

Det uppskruvade tempot inför sommaren - så drar du ner det.

Det uppskruvade tempot inför sommaren - så drar du ner det.

Vilket är ditt ord 2023?

Vilket är ditt ord 2023?