Fyll vilan med lugn istället för tankar om det som behöver göras.

Fyll vilan med lugn istället för tankar om det som behöver göras.

Under en liten stund av vila kommer tankarna om det som ska göras, det som behöver kommas ihåg, mailen som ska skickas, tider som ska passas, aktiviteter som ska göras - Känner du igen det?

För att komma förbi den där tröskeln av tankar så behöver den för det första få vara där. Tröskeln. Ju mer du grämer dig över att du inte kan slappna av desto längre förlängs tiden med tankar istället för lugn i vilan. Tillåt den att vara där. Tröskeln finns där hos oss alla, mer eller mindre. Du kan säga hej till den och sedan finns det knep som gör att du kan ta klivet över tröskeln och möta något annat. Varandet.

Vila i varande istället för görande

Oavsett om du är van eller ovan vid att lägga dig på sängen eller på soffan för att vila, göra en meditation eller yoga nidra, så kan det vara klurigt att slappna av. Vila kan behöva ritualer, igenkänning, tecken till dig själv såsom ljud, dofter, plats, kläder eller vad det än kan vara. Påminn dig själv om att detta är en helig tid där ingenting annat finns. Just i denna stund är det vila som får fyllas med lugn. Det är då vila också kan bli något djupare, återhämtning och vila som skiljer sig från avkoppling. Jag har en ullmatta som är min heliga plats. Ofta räcker det att jag sätter eller lägger mig på den så infinner sig en speciell känsla. I vissa perioder är det en doft som tar mig till en annan plats på en inandning. Andra perioder är det att tända ett ljus. Ibland att lägga händerna på magen. Undersök nyfiket vilket tecken till dig själv som är din bas och sedan kan de andra få vara strössel. Strössel över och förbi tröskeln.

Mellanrum i vardagen för vila - hur du kan börja (och fortsätta)

  • När du gjort alla morgonbestyr, sätt dig i 5 min och andas med slutna ögon eller blicken vilandes. 5 min av varande i en paus mellan morgonens förberedelser och det som komma skall - jobb, skola, umgänge, möten, träning.

  • Innan du kliver ur bilen och går till det du ska, ta 5 andetag eller andas in en doft du har med dig eller lägg händerna på kroppen och notera mötet mellan olika kroppsdelar som en påminnelse om att alla delar hänger ihop.

  • Om du åker kollektivt till eller från jobbet, lyssna på musik som tar dig ner i varv, eller lyssna på en guidad meditation.

  • Gå en promenad på lunchen och andas frisk luft, titta runtomkring dig, ta in färger, dofter, texturer. Ta gärna en paus på en och samma plats som du tycker om på rundan som ett eget litet mellanrum i mellanrummet.

  • Vid en tidpunkt som passar i din vardag, sätt dig eller lägg dig ner helt i tystnad i 10 min och låt det som komma får komma. Allt som kommer upp får också passera. Fokusera på andeget eller hur den fysiska kroppen möter underlaget om du skriver att göra - listor under tiden. Tankarna kommer minska med tiden.

  • Tips! För många fungerar det bra att röra på sig innan en vila eller en meditation. Det behöver inte vara svettigt, fokus är att landa i kroppen istället för i tanken.

En stillsam plats som inte nås av stress och press - den finns

Det behövs övning att fylla vila med lugn, det kommer inte alltid att lyckas, men möjligheterna blir större och större för varje gång. Oavsett om vilan är 2 min eller en timma eller längre så så behöver den övning, repetition och snäll disciplin. Den behöver få genomföras oavsett och med ett icke-dömande förhållningssätt.

Det är också viktigt att komma ihåg att inom oss finns en djup stillsam plats som aldrig nås av samhällets eller vardagens hets, stress och press - om vi värnar om den ofta. Vårdar den på det vis vi har förutsättningar till. Ibland kommer vi komma på villovägar även där, men den stillsamma platsen finns alltid, den kan bara vara enklare eller klurigare att nå, landa och mjukna in i. Kom ihåg att varje rum oftast har en tröskel mellan sig. Något du kliver över för att nå något annat.

Foto: Emma-Klara Sandberg

Vilket är ditt ord 2023?

Vilket är ditt ord 2023?

Den inre människan sträcker på sig.

Den inre människan sträcker på sig.