Den inre människan sträcker på sig.

Den inre människan sträcker på sig.

I sommar har jag återigen läst Det händer när du vilar av Tomas Sjödin. Det är en vacker och tänkvärd bok, något som verkligen landar fint i mig är just rubriken på det här inlägget:

Den inre människan sträcker på sig.

För precis så är det. Vila och långsamhet ger liv, utrymme och längd till den inre människan. Den som spelar roll. Den som är du. Hur mycket vila som behövs och när, och vilka förutsättningar vi har till det, är såklart individuellt men en sak som är gemensam för oss alla, vare sig vi vill eller inte, är det att vi behöver vila. Korta stunder och långa stunder. Vi behöver även mycket aktivitet av olika slag men just det ämnet låter jag vila för ett slag.

Att ha lediga dagar, att ta semester, att koppla bort mail och sociala medier är att ta ansvar. Att vila är att ta ansvar, för sig själv och sin omgivning. Det som händer när vi sover händer också när vi tar korta pauser under dagen, dagdrömmer eller vilar aktivt. Till synes sker ingenting och oproduktiviteten lyser med sin lampa. Men inuti, inuti pågår en aktivitet som som bygger upp dig snarare än bryter ner dig. Inuti lyser påfyllningslampan så starkt den kan vid dessa stunder. Hur brukar du känna dig efter att du vilat? Hur känns det när du är utvilad?

Att ta en paus är bland de bästa saker du kan göra för dig själv, det du håller på med och det din vardag består av. Tänk att det ändå, fortfarande, anses som något dåligt och oproduktivt utåt sett. Ibland är det skrattretande vad människan och samhället är tokig och ologiskt. Men misströsta inte, det är på väg att vända, jag är säker.

Vad är då vila? Det kan vara att sova, det kan vara att vila aktivt tex i avslappningsövningar, yoga, meditation, det kan vara att gå en promenad, sitta på en stubbe i skogen, ta ett bad, se någon i ögonen och samtala eller något annat. Vila kan vara olika saker vid olika tillfällen, men återigen, den vila som vi alla behöver, det är sömn och det är aktiv vila för hjärnan och nervsystemet.

Hade vi varit smarta hade vi lagt vila först, börjat skoldagen och arbetsdagen med det, schemalagt korta pauser under dagen och gjort plats för övergångar mellan aktiviteter. Vi hade också satt rutiner för vilken typ av jobb och vilken typ av skärmar som får ta plats när. Det kan låta tråkigt och onödigt uppstyrt, men hade vi varit smarta hade vi gjort precis så för att optimera vår hälsa och vår kapacitet som människor. Under vilan omskapas vi, precis som att muskler byggs upp efter träningspasset och inte under tiden du tränar.

Vila och långsamhet härbärgerar så mycket kraft, stabilitet, energi och mjukhet i ett. Den minskar stresspåslag, panik, affektbeteende, hjälper oss tänka mer rationellt , ta bättre beslut, bli mer kreativa och vänta in oss själva när oförutsedda saker händer. När någon blir sur på en, när man själv blir sur, eller när man gör misstag. Allt det där som hör vardagen och livet till.

Kom ihåg det här när du funderar på om du har tid att vila eller inte nästa gång och tänker att det kanske är bättre att jobba på.

Det är när du vilar som den inre människan sträcker på sig.

Fyll vilan med lugn istället för tankar om det som behöver göras.

Fyll vilan med lugn istället för tankar om det som behöver göras.

Stillheten - älskar du den eller skyr du den?

Stillheten - älskar du den eller skyr du den?